MENU
BAŞKAN

21℃

Dursunbey'i Tanıyalım

Loading...

Perşembe

kapalı

21 / 21℃

Cuma

kapalı

14 / 14℃

Cumartesi

parçalı az bulutlu

14 / 14℃

Pazar

kapalı

13 / 13℃

Pazartesi

açık

13 / 13℃

HAVA DURUMU

19.09.2024 tahmini hava durumu

21℃

GENEL BİLGİLER

İlçe Ege bölgesinde bulunmasına rağmen, yükseklik nedeniyle, yazları daha serin ve kışlar daha sert geçmektedir. İlçenin rakımı 640 metredir. Arazi yapısı olarak: dağlık ve çok engebeli bir yapıya sahiptir. Arazinin büyük kısmı ormanlık alandır. Kış ve bahar aylarında, bol miktarda yağış alır.

Dursunbey, Balıkesir Mutasarrıflığına bağlı "Balat" adı ile anılan bir bucak merkezi iken 1918 yılında ilçe haline getirilmiştir. Belediye tarihi ise 1900’lü yıllara dayanmaktadır. İlçenin geçim kaynağı orman ve orman ürünleri olup meyve ve sebze üretimi ve hayvancılık ta gelişmiştir. Türkiye’nin kereste başkenti olarak bilinen ilçe Ülkemizde, 2 adet orman işletmesi bulunan tek ilçedir. Orman ve orman ürünlerine dayalı sanayi bakımından birçok işletme bulunmaktadır.

İlçe Balıkesir-Kütahya yolu üzerinde, Balıkesir’e 77 km Kütahya’ya ise 145 km mesafededir. Eski adı "Balat" olan ilçenin yeni adı Orhan Gazi’nin kendisine bağlı Sancak Beyi Emir Dursun’u, buraya göndermesi sonrası İlçeye, Emir Dursun’a izafeten, “Dursunbey” ismi verilmiştir. Her tarafı ormanlarla kaplı şirin bir Anadolu ilçesi olan Dursunbey'in 9 Merkez, 101 adette kırsal mahallesi mevcuttur.

Alaçam Dağları'nın yeşillikleriyle kaplı olan bölgede doğa yürüyüşleri yapabilir, avlanabilir, hafta sonunda aileniz ile birlikte kamp imkânlarından yararlanabilirsiniz.

Gezilecek Görülecek Yerler

İlçe ve çevresi rekrasyonel turizm alanları bakımından zengin doğal kaynaklara sahiptir. Karstik kaynaklardan çıkan suların oluşturduğu Suçıktı Mesire Yeri ile Saz, Çınarlı Pınar ve Hıdırlık, Gölcük, Çamaşırlık Deresi, Yayla, Değirmenek, Eski Suçıktı yerleri görülmeye değer yerlerdendir.

Suçıktı: Bir pınar başı yeri olan Suçıktı doğal bir güzelliğe sahiptir. Saklı Cennet olarak da adlandırılan bu güzide yer ilçe merkezinde bulunduğundan dolayı kolayca ulaşılabilmektedir. Dinlenmek ve hoşça vakit geçirmek için güzel bir yer olan Suçıktı da canlı alabalıkları hem besleyebilir, hemde eşsiz lezzeti ile taze alabalık yeme fırsatı bulabilirsiniz.

Dağ Turizmi: Birçok gezilecek görülecek yeri olan Dursunbey aynı zamanda Dağ Turizmi potansiyeline de sahiptir. Özellikle Alaçam Dağları’nda bulunan mesire yerleri doğa tutkunları için çok önemlidir. Ayrıca Yayla ve Candere bölgeleri de dağ turizmine uygun yerler olarak bilinir. Kamp kuran, doğa yürüyüşü yapan, safari yapan gruplar bu bölgeleri sıklıkla tercih etmektedir.

Piknik Noktaları: Dursunbey’de piknik için birçok güzel yerler bulunmaktadır; Pembeköşk, Meşekent, Çınarlıpınar, Değirmenek, Yayla, Beyel deresi, Osmaniye Bölgesi bunlardan bazılarıdır.

M.Ö 8000 yıl öncesine dayanan yaşam kalıntıları

2016 yılında Türkiye’de bulunan en önemli  arkeolojik keşiflerden birisi olan Milattan önce 8000’li yıllara dayanan kalıntılar ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Dursunbey ilçesinde birbirine beş kilometre uzaklıkta yer alan iki mağarada şaman figürlerinin de yer aldığı duvar resimleri bulundu.   Balıkesir’deki Dursunbey ilçesi, Delice köyünde yer alan Baltalıin ve İnkaya mağaralarında Son Neolitik çağa tarihlenen mağara resimleri bulundu. Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı’nın yürüttüğü yüzey araştırmasında bulunan resimler yaklaşık 8.000 yıllık. Baltalıin Mağarası’nda doğu duvarına yapılmış resimlerde, bir geyik avı betimlenmiş. Fakat bu betimlemede, Paleolitik ve Neolitik çağlara ait daha önce tespit edilen resimlerden farklı olarak, avcı insanlar tarafından kurulmuş bir tuzak ve bu tuzağa doğru sürülen hayvan sürüsü betimlenmiş. İnkaya Mağarası’nda ise girişin kuzey ve güney dış duvarlarında iki ayrı duvar resmi yer alıyor. Buradaki resimler, Neolitik çağ inanç sistemine dair çok önemli ve yeni bilgiler içeriyor. Girişin sol tarafındaki resmin ana bölümünde dans eden dört kişi bulunuyor. İkisi kadın, ikisi erkek oldukları vurgulanan kişilerin sağ tarafında üzerine post giymiş gibi görünen daha farklı bir insan betimi var. Diğer bir resimde, öldükten sonra kafası koparılan cesetlerin, akbabalara verilerek etlerinin tamamen yok olma aşaması resmedilmiş. Başı olmayan bu insan betimlemelerinin akbabalara sunulması, her ne kadar Neolitik çağdan bildiğimiz kafatası kültü ile ilişkilendirilse de, Batı Anadolu’da başka bir örneği yok. İnkaya Mağarası’nda Neolitik insanlar tarafından yapılan iki resimde de doğum, yaşam, ölüm sahnelerinin öne çıkan figürünün bir şaman olması, Anadolu’da Neolitik dönem inanç sistemi hakkında önemli bilgiler veriyor.  

Kültürel Miras Barana: Dursunbey’de yüzyıllardır sürdürülen gelenek 2010 yılında UNESCO tarafından Dünya Somut olmayan Kültürel Miras listesine eklenmiştir. Barana sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biridir. Bu gelenek Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde Gezerek, Oturak ve Sıra Gecesi gibi adlarla sürdürülen geleneklerle benzerlik göstermektedir.  Uzun yıllar boyunca hem bir eğitim kurumu hem de sosyal dayanışma örgütü olarak topluma faydalı olmuş ve toplumsal denetimi yapmıştır. Barana günümüzde de DUFAD Derneği tarafından yaşatılmakta olup, bu dernek Ülkemizin çeşitli bölgelerinde Barana kültürünü tanıtmaya devam etmektedir.

Dursunbey ormanları kanser hastaları için şifa kaynağı

Dursunbey ormanları kanser hastaları için şifa kaynağı Balıkesir’in Dursunbey ilçesindeki çam ormanları kanser hastaları için umut ışığı oluyor.

Dursunbey aromatik bitkileri, minareli yüksek suları ve sülükleriyle sağlık kaynağı bir ilçe olarak ta biliniyor. Dursunbey’in güneyinde bulunan Alaçam ormanları Kazdağları’ndan daha az nem oranına sahiptir. Yüksek oksijen barından havasının bilhassa KOAH ve diğer akciğer hastalarına iyi geldiği biliniyor. Endüstriyel kirlenmeden en az etkilenen ormanlar sayesinde kanser hastalarının iyileşme dönemlerinde tercih ettikleri Alaçam ormanları, ağaç dışı orman ürünleri açısından da son derece zengindir.

Dursunbey’de Orman içi tabii su kaynakları araştırıldığında mineral içeriği yüksek sular olduğu görülmektedir. Doğal kayaç yapısı sebebiyle özellikle eser elementler açısından zengin olan bu su kaynakları birçok hastalığa iyi geliyor. Çelikler bölgesi civarındaki göl, gölet ve tabii sular ileriki dönemlerde soğuk kaplıca olarak da kullanılabilecektir. Tıbbi aromatik bir çok bitki türü Dursunbey ormanlarında yetişmektedir. Antioksidan özellikleri benzerlerine göre kat kat fazla olan tıbbi bitkiler Dursunbey genelinde son zamanlarda dikkat çekmektedir. Tabii kekik türlerinin büyük çoğunluğu, ada çayı, ıhlamur, ökse otu, şehtare, havlıcan gibi orman içi ürünler ülkemizde doğal kirlenmenin en az olduğu Dursunbey ormanlarında bolca yetişmektedir. Dursunbey ormanlarında sıkça rastlayabileceğimiz tıbbı amaçlı sülükler doğal olarak 4 mevsim yetişmektedir. 2014 yılından beri ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde yasallaştırılan hirudotherapy (sülükle tedavi) uygulamalarında kullanılan bu sülük türleri ilçemizin tabii göllerinde her mevsim bol miktarda bulunuyor.

Huzur ve pozitif enerji veren mucize taş Ametist

Dursunbey’in Güğü köyü yakınlarında çıkartılan Ametist, kuvars ailesinden mor ya da mavi-mor renkli bir taştır. Asırlar boyunca değişik uygarlıklarda sevgi ve beğeniyle kullanılmıştır. Asya ve Mısır"da mühür olarak değer kazanmış eski çağlarda “sarhoşluğu yok eden taş” olarak bilinmiştir. O zamanlarda bir kısım kadeh, çanak, kap ve benzeri eşyalar ametistten yapılırmış. Ametist, endokrin ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanı temizler ve enerji verir. Bilinç seviyelerini aktive eder, yatıştırıcı etkisi vardır. Mor renkli bu taş kraliyet rengi olarak kullanılagelmiştir. Bu taşın en güzel örnekleri, İngiliz kraliyet taçlarında kullanılmıştır.Huzur ve pozitif enerji veren Ametist Dünya’da birkaç bölgede çıkarılmaktadır. Türkiye’de ise mor ametist sadece Dursunbey ilçesinde bulunmaktadır.

ULAŞIM:Dursunbey Balıkesir-Kütahya yolu üzerinde, Balıkesir’e 77 km, Kütahya’ya ise 145 km mesafededir. Kütahya yolu Harmancık ayrımından Bursa’ya da bağlanan ilçe Bursa’ya da 150 km uzaklıktadır.  Aynı zamanda İzmir-Ankara demiryolu, İlçeye 7 km mesafedeki merkez İstasyon mahallesinden geçmektedir. Balıkesir-Dursunbey arası hemen hemen her saat otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Bursa ve Kütahya illerinde de günde 8 sefer otobüs seferleri bulunmaktadır.

TARİHİ:Roma Uygarlığı döneminde Dursunbey civarına ABRİETIENE adı verildi. Abriettene bölgesinde merkez olan Dursunbey' in ismi de Hadrianeia idi.

Hadrianeia (Dursunbey) Romalılar döneminde önemli para basım yerlerinden biri idi. Roma İmparatorları döneminde başta Hadrian, Antonius, Pivs, Faustina, Marcus, Aurelius, gibi önemli imparator ve komutanlar isimlerini ve resimlerini taşıyan bakır ve gümüş paralar darb ettirmişlerdir. Hadrianeia ismi ünlü Roma İmparatoru Hadrian'dan gelmektedir. Dursunbey yöresine verilen "Hadrianeia" ismi de büyük olasılıkla onun şerefine kurulan bir şehir olduğunu göstermektedir. Hadrianeia şehrinin M.S. 131-132 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.

Dursunbey, Balıkesir Mutasarrıflığına bağlı "Balat" adı ile anılan bir bucak merkezi iken 1918 yılında ilçe haline getirilmiştir.

DURSUNBEY İSMİNİN KAYNAĞI

Orhan Gazi kendisine bağlı Sancak Beyi Emir Dursun’u, buraya gönderir ve İlçeye, Emir Dursun’a izafeten, “Dursunbey” ismi verilmiştir.

Günümüzde yatık, hediye ve süs olarak kullanılıyor. Boyutları günümüzde küçültülmüştür. Çapı: 10 cm den, 40-50 cm’ye kadar değişmektedir.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Dursunbey’e gelen turistler ilk olarak Suçıktı ve Saz Bölgesinde bulunan Alabalık restoranları ziyaret ederek burada taze alabalık yerler, Kaşarlı ve mantarlı olan alabalıklar, güveç kap içerisinde pişirilir. Yemeğin ardından ise yine güveç kapta yapılan Tahin helva tatlısı eşsiz bir tada sahiptir.

Dursunbey’de ayrıca özel yemekler yapan irili ufaklı birçok lokanta bulunmaktadır. Bu lokantalarda sabahları Ekmek’ten yapılan Pideli paça, Et Sulu, Tavuk Sulu çorbalar sıklıkla tercih edilir. Balıkesir’in tanımış birçok lokantasının şefleri ve işletmecileri de Dursunbey’den çıkmıştır.

NE SATIN ALINIR

Buradan: ametist taşlarıyla oluşturulmuş takılar ve yatık satın alabilirsiniz. Zaten, özellikle turistler, bu “ametist” taşını almak için, ilçeye uğramaktadır.

Türkiye’nin Lokum ve Şekerleme üretiminde en köklü firmaları arasında yer alan bir firma da 100 yıla yakın Dursunbey de olmak üzere ‘‘200 sene ,6 nesil’’ geleneksel Osmanlı ahi teşkilatının usta–çırak ilişkisini babadan oğula el vermek suretiyle yaşatarak 1980 ’li yıllara kadar üretimini devam ettirmiştir. Bu tarihten itibaren firmanın kurucusu Mustafa  Şekercioğlu Osmanlının Unutulmaya yüz tutan bizlere has damak zevki eseri Ezme, Lokum ve Şekerleme çeşitlerini yeni bir atılımla fason üretim şekliyle ülke ve ülke dışı dağıtım ağına sahip köklü kuruyemiş ve pazarlama şirketleri vasıtası ile yurt içi ve yurt dışı pazarlarına ulaştırmıştır. Günümüz  itibarı ile markalaşma ve teknik alt yapısını tamamlayan şirket Türkiye pazarına kendi markası altında her birinin aşağıda belirttiğimiz kendine has özellikleri olan klasik ezme, lokum ve şekerleme çeşitlerini sunmaktadır. İlçede ayrıca yıllardan buyan hizmet veren köklü diğer lokum firmaları da yer almaktadır.

Dursunbey’e özgü Bayram ekmeği de İlçeye gelindiğinde alınacak önemli lezzetler arasında yer alır. İlçede bulunan ekmek fırınlarında üretilen bu ekmek, Dursunbey tarihi boyunca bayramlar da pişirildiği için bu ismi almıştır. Yumurta, susam, karanfil içeren bu ekmek oldukça lezzetlidir.

YATIK:Bu, bir tür ahşap su matarasıdır. Hammaddesi: karaçam özü ve ardıç ağacıdır. Yapımında doğal ağaç özleri kullanılır. Yapıştırıcı ve başkaca herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Kabın içine konan sıvı maddeye doğal ağaç kokusu siner ve uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ayrıca kişilerin kendi resimlerini ve istedikleri her resmi üzerine bastırdıkları Yatık önemli bir hatıra aracıdır. Otantik görünüşü ile bu süs eşyası dekor olarak ta kullanılır.

SUÇIKTI MESİRE YERİ

Suçıktı’nın yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişinin olduğu tahmin edilmektedir. Bölgede bulunan çınar ağaçlarının yaşları da, bu fikri güçlendirmektedir. Burada bir kafeterya ve alabalık lokantası bulunuyor. Tam bir cennet köşesi. Özellikle, Balıkesir il merkezine, 1-1.5 saat uzaklıkta olması yazın sıcaktan bunalanlar için büyük bir imkan.

DURSUNBEY PANAYIRI ve TARİHİ YAĞLI GÜREŞLER

Dursunbey’de yaklaşık 1 asırlık gelenek haline gelen Dursunbey Panayırı, Balıkesir bölgesinin en büyük panayır bölgeleri arasında yıllardır ilk sırada yer alıyor. Her yıl 10 Ağustos tarihinde başlayan ve 5 gün süren panayır’da giyimden, hırdavata, yemek çeşitlerinden, Lunapark alanlarına kadar birçok hizmet vatandaşın ayağına getiriliyor. Saz bölgesinde kurulan panayır çarşı merkezine kadar uzanırken panayıra çevre il ve ilçelerden de katılım yoğun oluyor. Gece geç saatlere kadar süren panayır’a ilgi ise her geçen sene artıyor. Panayırın son günün de ise  yine bir asıra yakın zamandan bu yana yapılan yağlı güreşler gerçekleştiriliyor. Tarihi Kırkpınar’ın ünlü pehlivanlarının katıldığı güreşler, Kırkpınar’ın rövanşı olarak ta adlandırılıyor.

DURSUNBEY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Dursunbey'de istihdam imkânlarının arttırılabilmesi, ilçemize ve ülkemize katma değer yaratması için Balıkesir İli Dursunbey İlçesi sınırları içerisinde Akbaşlar Mahallesi hudutlarında toplam 102,66 hektar alan üzerine 325 sicil numaralı Dursunbey OSB kurulmuş olup Altyapı, AG-YG Elektrik Şebekesi ve ENH yapım işleri tamamlanmış, parsellerinin %100 ü yatırımcılara tahsis edilmiştir. Mevcut 102.66 hektarlık alanın Altyapı ve AG-YG Elektrik Şebekesi ve ENH yapım işleri T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredi desteği ile  tamamlanmıştır. Dursunbey Organize Sanayi Bölgesinde yatırımcılara; 02.07.2018 tarihli ve 700 sayılı KHK ile  %100 bedelsiz arsa tahsisinden yararlanma imkânı tanınmaktadır. Firmaların Dursunbey Organize Sanayi Bölgesine yoğun yatırım talepleri devam etmektedir. Bu sebeple Genişleme (2.Etap) ilave yere ihtiyaç duyulmuştur. Bu konularla ilgili olarak genişleme süreci gündeme gelmiş ve çalışmalar başlatılmıştır. Dursunbey, Balıkesir sanayi merkezinin hemen yanı başında ve gelişme aksında bulunan bir ilçe olup mevcut Dursunbey Organize Sanayi Bölgesinin ve planlanan genişleme bölgesinin hayata geçmesiyle birlikte bir yandan ulusal ve bölgesel kalkınma planlarına katkı sağlarken bir yandan da kendi kalkınmasını sağlamış olacaktır.