MENU
BAŞKAN

19℃

Turizm ve Kültür Sanat

Loading...

Perşembe

parçalı bulutlu

19 / 16℃

Cuma

kapalı

14 / 14℃

Cumartesi

parçalı az bulutlu

14 / 14℃

Pazar

kapalı

13 / 13℃

Pazartesi

açık

13 / 13℃

HAVA DURUMU

19.09.2024 tahmini hava durumu

19℃

TURİZM VE KÜLTÜR SANAT

İlçe coğrafi şartlar itibariyle dağ turizmine oldukça elverişlidir. Özellikle dağcılık ve kamp yapmak isteyenlerin aradığı yer Dursunbey’dir. Şehirden, betondan uzak eşsiz bir doğa ile burada hayatınızın kampını yapabilirsiniz. Bölgede özellikle Orman İşletmeleri tarafından korunma altına alınan bölgede doğa ile iç içe keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Kente çok yakın olan bu mesire ve piknik yerleri Dursunbeylilerin de yazın vazgeçilmez mekânlarındandır.

1866 yılında inşa edilmiş tarihi bir cami olan Çarşı Cami, ilçenin Cebeci mahallesinde yer almaktadır. Çarşı Camii bugün halen ibadet amacıyla kullanılmaktadır.

Dursunbey’in Aşağımusalar köyüne 5 km uzaklıktaki Aşağımusalar Ilıcası, Alaçam Dağları doğa güzelliğinin içindedir. 29 ºC‘lik su sıcaklığına sahip olan ılıca çevrede cilt hastalıklarına iyi geldiği için “güzellik suyu” olarak da bilinmektedir. Karstik kaynaklardan çıkan suların oluşturduğu Su Çıktı Mesire Yeri, dinlenmek ve hoşça vakit geçirmek için Dursunbey yöresinin önde gelen mesire yerlerindendir. On asırlık su kaynağının çevresi çınar ağaçlarıyla kaplı olup alabalık tesisiyle de gelen ziyaretçilere nezih bir imkân sunmaktadır. Dursunbey’in merkezinde bulunan bu yere kolayca ulaşılabilmektedir.

Dursunbey’de yüzyıllardır sürdürülen gelenek bir gelenek olan Barana Geleneği, 2010 yılında “UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne eklenmiştir. Barana sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biridir. Esasen gençlerin kendilerini eğittikleri bir örgütlenme olan Barana da eğlence bir araçtır. Daha sonraları toplumsal değişimlerin etkisiyle eğlence ön plana çıkmıştır. Her yıl hasat bitiminde eylül ortası veya ekim başı gibi başlayıp Hıdrelleze kadar devam eden bu gelenek Balıkesir’in Dursunbey ilçesine hastır. Dursunbey’e has değerlerden biri de ametist taşıdır. İlçenin Güğü köyü yakınlarında çıkarılmakta olan ve mavi-mor ya da mor rengi ile beğeniyle kullanılan kuvars ailesinden bir taş olan ametist, eski çağlarda “sarhoşluğu yok eden taş” olarak bilinirdi. O zamanlarda bir kısım kadeh, çanak, kap gibi eşyaların birçoğu ametistten yapılırdı. Bugün ise vücut sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle çeşitli nesnelerin yapımında kullanılmaktadır.